Ponnyförälder är något som är ett känt begrepp. Det innebär kort och gott att vara förälder till ett barn som har häst. Ofta är barnet ute och tränar och kanske även tävlar och bakom hela cirkusen står föräldrarna som ekonomisk resurs, stalledräng, chaufför och personlig betjänt, skoputsare och hejaklack.

Som ponnyförälder har du ofta mycket frisk luft och väntan att se fram emot. Det spelar ingen roll vilket väder det är, barnet och ponnyn vill till träningen ändå och du får stå och frysa på läktaren. Med rejäla fritidskläder från Garphyttan står du emot vädrets makter och håller dig varm och torr, eller sval och fräsch under heta sommardagar. Bra klädsel i stallet är viktigt både för komforten och motivationen.

Ha rimliga krav på barnet

När barnet får en häst eller ponny innebär det ett stort ansvar över ett levande djur som inte klarar sig själv. Ett barn är inte alltid moget för det ansvaret, och därför är det förälderns uppgift att se till att allt sköts som det ska och att djuret får den omvårdnad som krävs. Är föräldern inte beredd på stallarbete, sena kvällar och kalla läktare eller leriga stallplaner vintertid så borde hästköpet verkligen diskuteras.

Som ponnyförälder måste du tänka på att ge ditt barn precis rätt stöttning. Vill du pusha ditt barn mot framgång som en ilsken tränare med höga krav, stora förväntningar och massa bråk eller vill du vara den stöttande föräldern som ser hur barnet sakta växer med uppgiften och utvecklas självständigt?