Ridning är en relativt stor sport i Sverige, och även i andra länder. Det är en sport som de flesta kan utöva. Många vill inte rida själva utan de njuter istället av att få vara i stallet och av att umgås med hästarna. Men hur är det om man är sjuk eller skadad? Kan man rida då?

Ridning och artros

Om man lider av smärta i leder, till exempel artros, kan man i de allra flesta fall fortsätta rida eller börja med hästsport om man så vill. På sajten https://www.artros.org kan man läsa mer om olika behandlingsformer som kan minska smärtan. Att rida om man har ont kan vara väldigt jobbigt. Det finns dock också personer som menar att deras smärta minskar när de är igång och rör på sig. Att sitta på hästryggen kan göra att man inte märker av sin smärta på samma sätt.

Ryggsmärtor och ridsport

När det gäller ryggsmärtor kan de bero på många olika saker. Om smärtorna har kommit plötsligt kan det vara bra att kontakta sin läkare för att få veta mer om varför man har ont. Om det visar sig att smärtorna kommer av spänningar i musklerna, av ett mindre diskbråck eller liknande kan det i många fall vara smärtlindrande att rida. Speciellt islandshästryttare kan i många fall uppleva att spänningar i ryggen släpper. Det beror på att hästens rörelser är mjuka och näst intill gungande. Om man rider barbacka, alltså utan sadel, kan värmen från hästens rygg också bidra till avslappning.

Förkylning

Om man har en förkylning i kroppen kan det vara olämpligt att anstränga sig hårt. Så är speciellt fallet om man har feber. Då har kroppen fullt upp med att bekämpa viruset eller bakterierna i kroppen. Man kan vara i stallet och ta hand om hästarna men tuffare ridpass bör man vänta med tills man mår bättre.

När är det olämpligt att hålla på med hästar?

Om man har en nackskada eller om man nyligen brutit ett ben kan det vara väldigt olämpligt att hålla på med hästar. Det kan göra skadan mycket värre.

Att skadas i samband med hästsport

Det kan ske en hel del olyckor i samband med hästar och ridning. En häst är ett vanedjur, det betyder att den känner sig trygg när allt är som det brukar vara. Just genom att hålla fast vid gamla vanor kan man förbygga många olyckor. Bara genom en sådan sak som att byta färg på höpåsen, eller om man binder upp hästen på ett annorlunda sätt kan hästen känna sig orolig och då kan den reagera starkt. I de allra flesta fall skadas ryttaren inte allvarligt, men det kan ske. Ridsport kan vara farligt och det bör man vara medveten om. Trots det får man som ryttare inte vara rädd. Det känner hästen av och då kan den reagera ännu starkare.