Under de mörkare årstiderna, samt nattetid är det viktigt att man syns ordentligt när man är ute och rider. Det gäller speciellt om man tvingas rida på en trafikerad väg. Men hur gör man för att synas bättre?

Bra lampor

På sajten https://www.tooorch.com/ finns det flera bra lampor som är ägnade för att cyklister ska se och synas bättre. Men de kan också vara bra för ryttaren. Vitt ljus framåt, samt rött ljus bakåt kan vara bra att ha på stövlarna, en lampa på hjälmen är bra och det är inte fel att fästa en extra lampa också i sadeln. Tänk dock på att hästen kan bli rädd av de konstiga ljusskenen och provrid gärna på en inhägnad ridbana eller i ett mörkt ridhus först.

Regler i trafiken

När det gäller hästar i trafiken räknas hästen som ett fordon. När den körs finns det speciella regler för reflexer och lampor men vid ridning finns det inga exakta krav. Man ska dock kunna urskilja hästen och ryttaren. Det krävs alltså att man har någon form av reflexer på sig.

Reflexer på häst och människa

Med en reflexväst som eventuellt har något bra tryck på sig syns ryttaren bra. Komplettera den sedan med ett reflextäcke, reflex på tränset, benreflexer samt lampor eller reflex på hjälmen så kommer ekipaget att upptäckas i god tid. Den här utstyrseln är också bra om man tvingas rida i skogen under jaktsäsongen. Då är risken minimal att någon jägare tror att det är ett vilt djur som kommer.