Drömmen om en egen häst är stor för många, men det krävs faktiskt en hel del för att ha en egen häst. Man behöver en stallplats, foder, utrustning och en hel del annat. Dessutom krävs det att man har rätt kunskaper för att hästägandet inte ska bli farligt.

Utrustning

Det krävs en hel del utrustning för att hästen ska må bra och för dig som har islandshäst krävs det i regel en del specialsaker som inte är så lätta att hitta i en mindre ridsportaffär. I stort sett alla hästar behöver en sadel, träns, grimmor, ryktborstar och broddar. Till en islandshäst kan det också behövas eksemtäcken, en speciell islandshästsadel och liknande.

Stall

För att hästen ska må bra behöver man också ett stall den kan bo i. Det kan vara ett stort eller litet stall. Det allra bästa är om hästen kan stå i box eller gå i lösdrift. Då har den möjlighet att röra på sig lite extra. När det gäller uppstallning kan man antingen ha ett eget stall där man sköter alla sysslor själv, eller så betalar man för att andra tar in hästen, fodrar den och liknande. Även i stallet behöver man en hel del utrustning. Hästen ska stå på någon form av strö, det behövs foder, vattenhinkar, krokar, förvaringsmöjligheter och mycket annat. Att inreda ett stall kostar en del men man behöver inte köpa allt på en gång, och en hel del kan också köpas begagnat.

Kunskap

För att hästägandet ska bli ett nöje behöver man också en hel del kunskap. Om man inte själv har den kunskapen är det viktigt att man får hjälp av någon annan. Det kan vara en hästvan förälder, kompis eller kanske personal på ridskolan. Man måste kunna ta hand om hästen även om den lägger till sig med olater och man får inte bli rädd om hästen plötsligt försöker bitas eller sparkas. Det måste man som hästägare kunna hantera. Om man ramlar av är det bra att sitta upp så fort som möjligt igen, såvida man inte är allvarligt skadad. För att inhämta kunskap kan man delta i teorilektioner, läsa böcker och titta på olika filmer hos till exempel svenska ridsportförbundet för att lära sig mer.

Pengar och tid

En annan sak som det krävs mycket av när man har en egen häst är tid och pengar. En egen häst måste skötas om även om man är sjuk, har mycket arbete eller bara känner för att göra andra saker. Att ha en häst kostar också pengar, ganska mycket pengar rent av. Det är veterinärkostnader, försäkringar, hovslagare och mycket annat som ska betalas varje månad. Om man inte har ett eget stall ska dessutom stallhyra betalas och den kan vara rejält hög.