I Sverige har vi flertalet elitutövare att vara stolta över inom såväl ridsport som hästsport. Flera av vår absoluta elit är även stora och kända namn internationellt.

En av de absolut främsta elitryttarna som vi har inom hästhoppning är Malin Baryard-Johnsson, hon har tagit flera viktiga medaljer på nationell och internationell tävlingsbana. Hon startade sin karriär redan som junior på ponny men har tagit sina största framgångar med hästen Butterfly Flip, en häst som hon rankades som världsetta tillsammans med.

Jan Brink är ett av de största namnen inom dressyrvärlden. Han började dock sin karriär på hoppbanan men sadlade sedan om och satsade allt mer på dressyren. På dressyrbanan har han tagit flera medaljer i såväl OS som EM och vann dessutom världscupkvalet år 2002. Brink är dock inte bara en känd ryttare utan är också känd för sin verksamhet, Tullstorp Dressage Stable, där han köper, säljer och utbildar hästar och ryttare. Företaget är i mångmiljonklassen och har en global räckvidd.

Ett av de mest välkända paren inom hästvärlden är Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson. De båda tävlar på de största arenorna för banhoppning och Lisens mest kända häst var Matrix som hon sedan sålde för miljonbelopp till en argentinsk ryttare. Lisen har på senare år tagit ett steg tillbaka och tävlar inte längre lika mycket. Det gör dock Peder Fredricson som fortfarande är högaktuell. Peder har förutom att ha vunnit flera medaljer på hoppbanan också vunnit folkets pris, Jerringpriset två år i rad. Den välkända familjen Fredricsons framgångar slutar dock inte där, även Jens Fredricson, bror till Peder, har flertalet meriter tillsammans med sin häst Lunatic att skryta om. Numera arbetar han dock som ridlärare och har lagt hoppkarriären på hyllan.

Inom dressyr hittar vi också ett kvinnligt namn, nämligen Louise “Lussan” Nathhorst. Hon har tävlat inom flera grenar men är mest känd för sina meriter på dressyrbanan och då framför allt med hästarna Isidor och Guinness 888. Lussan har flertalet medaljer från stora mästerskap som SM, EM och VM.

Tittar vi utanför ridsporten så hittar vi kusken Stig H Johansson som är en av Sveriges mest framgångsrika travkuskar genom tiderna. Han har dock parkerat sulkyn och är inte längre aktiv som tävlande kusk. Han har flera mäktiga meriter att skryta om, bland annat att han vann 27 kuskchampionat på rad på Solvalla. Det är dock inte bara på de svenska travbanorna som hans meriter kan radas upp, utan även på stora internationella tävlingar och banor, men hans över 6000 segrar på hemmaplan ska inte förringas. Efter sin tävlingskarriär har han fortsatt som tränare och driver fortfarande ett stall med flera aktiva tävlingshästar.

Förutom dessa finns det så klart flertalet fler kända namn inom den svenska hästsporten att vara stolta över.