Galoppsportens historia sträcker sig så långt bak som 6000 år då man tror att man alltid har tävlat i kapplöpning med hästar sedan de domesticerades av människorna. Och galopp är precis just det, en kapplöpningstävling som utförs på en ovalbana med underlag av antingen gräs eller sand och hästen ska hålla gångarten galopp, vilket hörs på namnet.

Ryttarna benämns som jockeys och får ha en max kroppsvikt på 54 kilo, det är därför inte möjligt för alla att tävla i denna gren. Ju mindre du väger desto mer eftertraktad som jockey blir du dessutom. Såväl häst som ryttare måste vara vältränade då det är en uthållighetstävling och ryttaren måste statiskt kunna stå upp i så kallad fältsits under hela loppets gång.

Galoppsport är inte så stort i Sverige som den är i till exempel England eller USA. Där finns också en ytterligare variant av galoppsport, nämligen steeplechase. Det är också galopp på en oval bana med antingen gräs eller grus som underlag men skillnaden här är att det också är hinder inkluderat, ungefär som friidrottens häcklöpning. Den mest kända tävlingen i USA är Kentucky Derby som alltid lockar kunglig publik.