Både i travsport och monté utförs i hästen gångart trav och på en ovalbana, oftast med grusunderlag och en speciell lutning på banan.

Travsport är som de flesta känner till, att en kusk kör en häst framför en sulky. De startar på ett startfält med flera andra ekipage. Monté är också en form av travsport men där är skillnaden att det inte finns någon kusk och det finns inte heller någon sulky. Här är det istället en montéryttare som sitter uppe på travhästen. Gångarten är fortfarande ren trav och principen är fortfarande densamma. Det är först i mål som gäller av hela startfältet och ingen galopp får förekomma.

Travridning är en annan benämning för monté men tävlingsgrenen är fortfarande relativt okänd och liten i Sverige, samt övriga världen, och är som störst i Frankrike. I Sverige finns det drygt 400 licensierade montéryttare och det arrangeras ungefär lika många lopp varje år.

Innan ett lopp startas ska en montéryttare väga in (sig själv och sin utrustning) och efter ett lopp ska man väga ut. All vägning sker av kontrollanter och till skillnad från galoppen där man ska väga så lite som möjligt och max 54 kilo så finns det inom monté ett annat viktkrav. Här får inte vikten understiga 65 kilo, inräknat ryttare och utrustning i form av sadel.

I loppen för monté är det ofta samma hästar som används som i vanliga travtävlingar, de har ofta två karriärer. Här ser man mest varmblodiga hästar och ett och annat kallblod.