Dianalöpning är en svensk klassiker inom galoppsporten. Detta är en tävling som har arrangerats årligen sedan år 1944 och som är populär hos såväl utövare som publik.

Tävlingen anlades först på Täby Galopp men när de tvingades lägga ned sin verksamhet flyttades tävlingen till Bro Park, en ny galoppbana som invigdes år 2016 och är belägen i Upplands-Bro.

Dianalöpet kallas också för 1000 Guineas i tävlingssammanhang men är mer känt under just Dianalöpningen i folkmun. Loppet är 1600 meter långt och det är enbart ston på tre år som är kvalificerade att delta i loppet.

1000 Guineas går av stapeln årligen samma dag som en annan stortävling, nämligen Jockeyklubbens 2000 Guineas. Även det loppet är på 1600 meter trots att det från början var förlagt på 1800 meter när tävlingen reds på Jägersro. Tävlingen anordnades för första gången år 1922 och är en anrik och prestigefylld sådan. På Jockeyklubbens 2000 Guineas får endast hästar som är tre år tävla och de ska dessutom vara uppfödda i Skandinavien.

Anledningen till att det enbart är yngre hästar som får delta i dessa lopp är för att de ska tävla på samma villkor. I tävlingar där alla åldrar är tillåtna är det i regel de äldre hästarna, som har hunnit bli starkare, som vinner.