Sweden international horse show och Gothenburg horse show är de två största hästevenemangen på inomhusarena i Sverige. Gothenburg horse show går av stapeln i februari varje år i den stora arenan Scandinavium i Göteborg. I november går sedan Sweden international horse show i den mäktiga Friends Arena i Solna.

De båda showerna är förlagda på 4-5 dagar och innehåller såväl show som storslagna tävlingar för internationella och nationella ekipage. Förutom show och tävlingar hittar man också på båda showerna stora ridsportsmässor med flertalet utställare.

Showen på Friends Arena har flertalet gånger uppmärksammats i media med diskussioner om hästhållning och djurskydd. Vid flera tillfällen så har hästar dött under pågående show eller ärevarv. Man ska dock veta att alla hästar kontrolleras noga och förbereds under lång tid inför den prestation som de ska genomföra under dessa intensiva dagar. Tävlingshästar är vältränade idrottsmän med i regel en mycket god fysik och samtliga hästar genomgår veterinärbesiktning dagen innan tävlingarna startar. En häst kan av veterinär förläggas med startförbud om veterinären anser att hästens skick och fysik inte är tillräckligt god.

Båda showerna erbjuder en stor variation i sina program. Här hittar alla hästintresserade något att titta på. Man kan välja att köpa biljett till någon enstaka förmiddag eller eftermiddag, heldag eller flera dagar – allt utifrån vilka tävlingar och shower man önskar se.

Det erbjuds såväl banhoppning på högsta nivå, flera klasser under tävlingsdagarna, det är dressyrklasser, fälttävlan inomhus, det tävlas med fyrspann och det är rena showuppvisningar.

Inför och under tävlingarna är det otroligt mycket jobb att förbereda, ställa i ordning, få till underlaget, för utställarna att få upp sina knallar på mässan och så vidare. Inget av detta hade gått att genomföra utan de hundratals funktionärer som årligen tar sig till arenorna för att hjälpa till.