Elitloppet som det kallas i folkmun heter egentligen Solvallas internationella elitlopp. Detta är ett lopp som de allra flesta kuskar och hästägare suktar efter att få vara med i, och det är enbart de allra bästa som kan kvala in och ta en plats i startfältet. Loppet pågår alltid under tre dagar och finalen går alltid av stapeln dag tre som alltid är den sista söndagen i maj. Till finalen måste man kvala genom de tidigare loppen under tävlingarna. Detta är det svenska loppet som drar flest människor till publiken och det har ett startfält som innehåller både stora nationella och internationella namn. Det är inte bara i Sverige som Elitloppet är stort, det räknas även som ett av de största travloppen i världen. Man ska inte sticka under stol med att den höga prispengen på hela 3 miljoner kronor har bidragit till loppets popularitet. Loppets längd är på 1609 meter.

För många travintresserade så är Elitloppet årets största höjdpunkt, det är ett tillfälle att få se häst, andas häst, prata häst, spela på häst och njuta av den fantastiska stämningen och atmosfären.

Olympiatravet är ett annat stort svenskt lopp som enbart är till för varmblodiga travare. Detta lopp går varje år på Åbytravet som är beläget i Mölndal strax utanför Göteborg. Här tävlar man om 1,5 miljoner kronor om man kniper vinsten, vilket betyder att Olympiatravet kvalificerar sig på en tredje plats på listan över de största travtävlingarna i Sverige, om man ser till prispengens storlek. Loppet är 2140 meter långt.

Både Elitloppet och Olympiatravet är så kallade grupp 1-lopp, vilket innebär att det är högsta klass på dessa lopp.